Historie KORJO-SARAM

KORJO-SARAM je označení etnických Korejců žijících na území bývalého SSSR a v překladu do češtiny znamená „korejský člověk“.

První vlna přesídlení z přelidněného Korejského poloostrova na Dálný východ současného Ruska začala v druhé polovině 19. století kvůli hladomoru a přírodním katastrofám. Druhá vlna přesídlení začala po japonské okupaci Koreje v roce 1905.

V roce 1937 J. V. Stalin rozhodl o násilné deportaci Korejců z Dálného východu do Střední Asie (především Uzbekistán, Kazachstán, Tádžikistán a další). Bohužel během deportace v naprosto otřesných podmínkách hodně Korejců přišlo o život…

Na novém území se Korejci zabývali hlavně zemědělstvím, pěstováním rýže, zeleniny a rybolovem. V té době byl korejský jazyk zakázán, proto se Korejci museli naučit rusky, a právě proto druhá, třetí a pozdější generace již korejsky neumí a jejich mateřským jazykem je ruština.

Kuchyně Korjo-Saram také prošla řadou změn a musela se přizpůsobit vnějším podmínkám. V důsledku toho se v tradiční kuchyni objevily nové pokrmy, které nemají v kuchyni Severní a Jižní Koreje žádné analogy. Nejznámějším příkladem je korejský salát z mrkve (morkov-cha), který vzniknul jako náhražka tradičního kimchi z důvodu nedostatku čínského zelí. V současné době je kuchyně Korjo-Saram plná různých pokrmů, jejichž recepty se předávají z generace na generaci…

 

Těšíme se na Vás!

S láskou a pokorou Korjo-Sarami